IT Rendszerüzemeltetés
IT kereskedelem
NetSupport szoftverek
ACTUAL Ügyviteli Rendszer
Táviroda
KRONET Internet

Hogyan tegyek eleget a számlázóprogramok kötelező regisztrálásának?

A Magyar Közlöny 2014.06.30-án megjelent, 2014/89. számában fontos információk jelentek meg többek között a számlázó programot használók bejelentési kötelezettségével kapcsolatban.

A 2013/24 (VI.30.) NGM rendeletben foglaltak lényege, hogy aki számlázó programot használ – és 2014. október 1. után is szeretné azt használni - be kell jelenteni az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos információt.

Számlázó program esetén ezek az alábbiak:

  • program neve, azonosítója (esetünkben: ACTUAL Ügyviteli Rendszer v2.1)
  • program fejlesztőjének neve, és – ha van – adószáma; (az ACTUAL Ügyviteli Rendszer esetén: Kronos Trade Kft., 10761081-2-41)
  • program értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának neve, adószáma; (annak a cégnek a neve és adószáma, akitől a felhasználó megvásárolta a programot, azaz a beszerzési számla kibocsátójának adatai)
  • program beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontja (azaz amely időponttól a számlázást az ACTUAL Ügyviteli Rendszerből végzik).

Aki 2014. október elseje után szerez be, vesz használatba számlázási programot, illetve vesz igénybe online számlázási szolgáltatást, annak 30 napon belül kell bejelentenie az adatokat az adóhatóságnak.

A rendelet szerint az adatokat az adóhatóság erre a célra rendszeresített nyomtatványán lehet bejelenteni.

A program be- illetve kijelentésére rendszeresített nyomtatvány elérhető a NAV honlapján.

Forrás: magyarkozlony.hu, ado.hu