Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Áfa változás esetén hogyan tudom a termékek áfakulcsát csoportosan átírni?

Az általános mértékű áfa kulcs változása esetén szükséges lehet új áfakulcs bevezetése. Az alábbi leírás segítséget nyújt abban, hogy az általános forgalmi adó változások miatt milyen műveleteket kell elvégezni az ACTUAL Ügyviteli rendszerben.

Első lépés - az új áfa kulcs létrehozása

Az új áfa kulcs létrehozására két lehetőségünk is van.

Az egyik lehetőség a Törzsadatok menü » Cikk adatok » Áfa pontban az Új (F3) gomb megnyomásával megnyíló Áfa felvitel űrlapon létrehozzuk az új áfa kulcsot (áfa kulcs értéke: 27), majd Ment, bezár.

Áfa kulcs változtatás - 1 - Új áfa kulcs létrehozás

A másik lehetőség a csoportos áfa kulcs módosításával egy időben történő létrehozás.

A Rendszer adatok » Áfa kulcs csoportos változtatása funkciót elindításakor megjelenő képernyő bal alsó sarkában található Új áfa kulcs létrehozása gomb segítségével létrehozhatjuk az új áfa kulcsot.

Áfa kulcs módosítása

Áfa kulcs változáskor nagyon hosszadalmas folyamat egyesével átírni a cikkek űrlapján az új áfa kulcsot.

Az áfa kulcs csoportos módosítása funkció egyetlen kattintással elvégzi helyettünk az áfa kulcsok változtatását. A funkció elindítása után az alábbi űrlap jelenik meg:

Áfa kulcs változtatás - 2

A képernyő tetején beállíthatjuk a jelenlegi, valamint az új áfa kulcsot. Opcionálisan azt is megadhatjuk, hogy az áfa kulcs változtatás ne módosítsa a cikktörzsben tárolt cikkek aktuális bruttó eladási árait.

Az áfa kulcs megváltoztatásához nyomjuk meg a Rendben gombot. Ebben az esetben az alábbi módosítások történnek:

  • cikk törzsben átállítja az áfa kulcsot
  • opcionálisan megtartja a cikknél tárolt bruttó értékeket (amennyiben az opciót kijelöltük)
  • jegyzékszám törzsben is módosítja a jegyzékszámhoz beállított áfa kulcsot
  • az alapértelmezett áfa kulcsot is módosítja (ha szükséges)

A művelet végén a forrás áfa kulcsot inaktiválja a program. Ezért ha továbbiakban is szükségünk van a forrás áfára, akkor azt a törzsadatokban újra aktívvá kell tenni.

A változtatás végrehajtása

Az adómérték változás 2012. január 1-től él, így javasolt előtte való nap zárás után, vagy az első munkanapon reggel, nyitás előtt a módosításokat végrehajtani.

A változtatás végrehajtásának javasolt lépései a következők:

  1. Rendszer mentés végrehajtása - Karbantartás modul » Karbantartás » Adatbázis mentése
  2. Új áfa kulcs létrehozása
  3. Cikktörzs áfa adatainak módosítása a fent leírt funkcióval vagy manuálisan.

TIPP: Javasoljuk, hogy az áfa változtatás fent leírt lépéseit próbáljuk ki még az áfa változás előtt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Ehhez lépjünk be egy teszt cégbe (vagy ha még nincs, hozzunk létre egyet: Karbantartás modul » az éles adatbázis lementése, majd teszt cégbe történő visszatöltése esetén valós adatainkkal is tesztelhetjük), és a fenti lépéseket hajtsuk végre.


Működtetés a változás után

Az áfa változtatás végrehajtása után az éles működés alábbi eseteit érdemes végiggondolni, ahol bármilyen módon a korábbi időszakból érintettek lehetnek a régi áfa kulcsok. Ezek alkalmazására és bevallására átmeneti szabályok érvényesek. A követendő alapelv a teljesítés időpontja alapján történő áfa mérték felszámolás.

Korábbi bizonylatok felhasználása

A Beállítás » Események, bizonylatok beállításai szövegre kattintva, a Bizonylat felhasználás során az áfa kulcs frissítése opció bepipálásával (érték oszlopban lévő négyzet legyen kijelölve) a korábbi, még függő bizonylatok felhasználásakor a rendszer nem a korábban berögzített, hanem a pillanatnyilag a cikktörzsben lévő áfa kulcsokat fogja használni.

Áfa kulcs változtatás - 3 - Beállítás űrlap (Események, bizonylatok beállításai)

Ezt a beállítást az Export számla készítésekor természetesen figyelmen kívül hagyja, mivel az export számlák áfa tartalma minden esetben 0.

Mindezek mellett az új bizonylat mentése előtt javasolt a sorok áfa kulcsának átnézése.

Előlegkezelés

A régi áfa kulccsal kiszámlázott és megfizetett előleget az új áfa kulcs érvényességi időszakában is a régi áfa kulccsal kell a végszámlába bevonni. Ez azt jelenti, hogy a végszámla készítésekor különösen figyelni kell az ilyen előlegekre. A következő megoldások lehetségesek:

  • ha az előleg azonos a végértékkel, akkor a régi áfa kódokat alkalmazzuk a teljes végszámlában;
  • ha az előleg több a végszámla értékénél, akkor a régi áfa kódokat alkalmazzuk a teljes végszámlában;
  • ha az előleg kevesebb a végszámlánál, akkor a hátralék értékére az új áfa kulcsokat kell alkalmazni.

Számlahelyesbítés, sztornózás

A számlahelyesbítés és sztornózás esetén is a teljesítés dátuma a vezérelv.

Sztornózást az eredeti dátummal tesszük meg és használjuk az eredeti áfa kulcsokat.

Helyesbítést is az eredeti dátummal kezeljük és így itt is értelemszerűen marad az áfa kód.