Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Mi a teendőm év végén és év elején az ACTUAL-ban?

Mi a teendőm év végén?

Az ACTUAL-ban nincs szükség az év lezárására, az aktuális évben létrehozott bizonylatok megmaradnak a rendszerben, azokat a következő évben is megtekinthetjük.

Egyetlen teendőnk van csupán, le kell mentenünk az év végi leltárkészletet (erre a mérleg készítésekor lesz szükségünk).

Az év végi leltározás – melyhez komoly segítséget nyújthat a CsipoGO! kapcsolat modul – után az aktuális készleteinket mentsük el. Ezt a Készletkezelés menü Egyéb funkció között található Készlet állapot mentése (részletes) funkció elindításával végezhetjük el. (2.1.54-nél régebbi verziók esetén a funkció a fő képernyő felső menüsorán található Egyéb menüben érhető el.)

Az így elmentett készlet állapotot bármikor kilistázhatjuk (Kimutatások » Mennyiségi raktárkészletek » Raktárak elmentett mennyiségi készletei értékkel funkcióban). Az 1. ábrán látható képernyőn válasszuk ki a lekérdezni kívánt raktárat, majd a Készlet mentés listadobozban válasszuk ki az előző lépésben elmentett készletet (a könnyebb azonosítás végett megjeleníti a mentés dátumát, valamint a mentés sorszámát).

A készletállapot mentése automatizálható, ennek módjáról a kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdés oldalán olvashat.


Mi a teendőm év elején?

Az év elején a rendszer automatikusan megjeleníti a 2. sz ábrán látható ablakot, ahol lehetőségünk van az új év létrehozására, valamint az aktuális év beállítására. Az év beállításával tulajdonképpen a bizonylatok sorszámában megjelenő évet állítjuk be (pl. 2024-ben az első vevői számlaszám így néz majd ki: VSz-2024/00001).

Ez a funkció elérhető az alábbi menüpontból is: Rendszer adatok » Bizonylatolási év beállítása.

Az új év beállításának lépései

1. Az új év létrehozása

Az Új év létrehozása gomb megnyomásával a rendszer rákérdez, valóban szeretnénk-e létrehozni a 2024. évet - itt nyomjuk meg az Igen gombot.

2. Az aktuális bizonylati év beállítása

Az új év létrehozását követően az Aktuális bizonylati év listadobozban válasszuk ki az előző lépésben létrehozott új évet (2024), majd nyomjuk meg a Rendben gombot. Ezzel beállítottuk 2024-at aktuális évnek. Ezt követően új bizonylat készítésekor a bizonylatszámban a 2024. év jelenik meg, és 1-ről indul a sorszámozás.


Nyitott deviza számlák év végi átértékelése (opcionális, 2.1.49 verziótól)

A "deviza átértékelés" funkció manuálisan indítható tetszőleges időpontban (általában az év végén) a Pénzügy modulból, a "Korrekciók" menüpont alatt a Nyitott deviza számlák év végi átértékelése gombra kattintva.

A program először bekéri a devizanemet (pl. EUR), az időpontot (pl. 2023.12.31), valamint az árfolyamot (pl. 379,42) - ha több devizában is van követelés, akkor azon devizanemek esetén is el kell végezni egyesével, a funkció újra elindításával).

Ezután a pénzügyileg még nem teljesített (ki nem egyenlített) pénzügyi deviza számlák alapján (a megadott devizanemben) létrehozza az árfolyam veszteség/nyereség korrekciós bizonylatokat, egyben a számlák árfolyama az év végi érték lesz. A Pénzügyből a vezetői információkba történő feladás során ezek a korrekciós bizonylatok is feladásra kerülnek.