Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Mit jelent az "egyedi termék"?

1. Egyedi termék definíciója:

Amennyiben a bizonylat sorban (vagy a cikk űrlapján) kipipáltuk az „Egyedi termék” opciót, akkor az azonos termékeket a rendszer nem vonja összes a rendelés feldolgozás során, hanem minden egyes cikket egyedi, külön cikként kezel.

Kapcsolódó beállítás: [Beállítás] -> Törzsadatok beállításai -> Cikk beállítások -> Egyedi termék esetén a megjegyzés figyelembe vétele

A cikk űrlapon beállított "Egyedi termék" opcióval kapcsolatos beállítás. A rendelés feldolgozás során, amikor szállítói rendelést generál a program, alapesetben az azonos cikkeket összevonja, kivéve az ilyen egyedi termékeket, amelyeket külön tételként rögzít. Amennyiben kipipáljuk a fenti opciót, akkor csak azon egyedi termékeket kezeli külön a rendszer, amelyeknél a vevői rendelés sor megjegyzés is különbözik.

Az egyedi termékek nem összevonhatóak (pl. nem lehet két különböző megrendelés azonos tételeit összevontan rendelni a szállítótól)

Beállítható az is, hogy a bizonylat sor felvitelekor az egyedi termék kiválasztása után a program automatikusan megjelenítse a cikk extra adatok táblázatot, ahol a felhasználó kiválaszthatja a megfelelő paramétereket, majd a [Ment] gomb megnyomása után a program bemásolja a sor megjegyzés mezőbe a kijelölt extra adatokat szöveges formában, az egyes paramétereket vesszővel elválasztva. A működés beállítható itt: [Beállítások...] melletti (nyíl) -> "Bizonylat tömbök beállításai -> "Cikk extra másolás" oszlopban pipa a szükséges eseményeknél.

Egyedi termék esetén a vevői rendelésből egy az egyben kell előállítani a szállítói rendelést (a sor megjegyzés átkerül a szállítói rendelés sormegjegyzésbe) - ezt a Rendelés feldolgozás modul automatikusan elvégzi.

2. Egyedi termék esetén a beszerzési árak megtartása:

Amennyiben a bizonylat sorban az "Egyedi termék" opció ki van pipálva, akkor a bizonylat sorban tárolt beszerzési árakat a program megőrzi abban az esetben is, ha a bizonylatot felhasználjuk egy másik bizonylat felhasználásakor (Bizonylatok felhasználása ablakban).

3. Vevői ajánlat (VA) és szállítói ajánlat (SA) sorok összekapcsolása:

Szintén az egyedi termék tulajdonságot használjuk a fent említett funkció esetén. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az egyedi vevői ajánlat sort, és az ez alapján készített szállítói ajánlat sort összekapcsoljuk. A bizonylat űrlapon a „Bizonylat műveletek” menüben a „Bizonylat sorhoz másik bizonylat sor kapcsolása” menüpontot kell használni (Shift+F12).

Az összekapcsolás során a szállítói bizonylat sorban lévő egységár (kedvezményekkel csökkentett) bekerül a „szállítói beszerzési ár” mezőbe (Haszon gombbal lehet ellenőrizni). Az adott bizonylat sorban az „Egyedi termék” opció automatikusan kipipálásra kerül (azaz a tétel a rendelés feldolgozás során egyedileg lesz kezelve).

Ha a VA sora felhasználásra kerül pl. vevői rendelésben (VR), akkor a kapcsolat is öröklődik. Egyben a cél bizonylat sorban (VR) a szállítói beszerzési ár mezőbe a SA sorban megadott beszerzési ár kerül.

Szállítói rendelés generálás esetén – amennyiben a VR-ben olyan egyedi termék szerepel, amelyhez egy SA sor lett kapcsolva – a program automatikusan a kapcsolt SA-ban szereplő árat veszi át (ami egyébként megegyezik a VR sorban lévő „szállítói beszerzési ár” mező értékével).

A vevői ajánlat sort megnyitva a [Kapcsolt sor] gombra kattintva bármikor megnézhetjük, hogy az adott terméket kitől, mennyiért tudjuk megvásárolni. Feltétel: a bizonylat sorban az „egyedi termék” opció ki van pipálva. Ebben az esetben a cikk a szállítói rendelés folyamatában egyedileg van kezelve, azaz hiába szerepel a cikk több rendelésben is, a szállítótól egyedileg lesz megrendelve (azonos cikkek nem kerülnek összevonásra).