Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Vevői számla nyomtatásnál a 2. példányt másolatként nyomtatja. Miért nem eredetiként? Hol lehet ezt beállítani?

Ez a beállítás egy, az Európai Bizottság által igényelt jogszabályváltozás következménye. A 41/2009. (XII.22.) PM rendelet szerint

"...a számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során csupán azt kell biztosítania, hogy a számla eredeti és másolati példányai egymástól megkülönböztethetők legyenek és, hogy a számla eredeti példányként csak 1 példányban legyen nyomtatható."

Fentiek értelmében eredeti csak az első példány lehet, az összes többi példány csak másolatinak nevezhető.

Az ezt követő hazai jogszabály változások következtében, jelenleg a számlák kötelező adattartalmának felsorolásában nem szerepel sem a státusz (eredeti vagy másolat), sem a példányszám megjelenítése kötelező jelleggel. Ennek okán a programban beállíthatóvá vált, hogy szeretnénk-e megjeleníteni a fenti adatokat, és milyen módon (csak a státusz, csak a példány, mindkettő vagy egyik sem.)

Ezt a beállítást a programban itt találja: Beállítás » Események, bizonylatok beállításai » Számlák » Számlán státusz/példány megjelenítés