Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Jövedéki modul

37 000 Ft 25 900 Ft

A program alkalmas energetikai (olaj, kenőanyag stb.), alkoholos termékek (pálinka, sör stb.) valamint bor, habzóbor stb. jövedéki termékek kereskedelmi nyilvántartására. A jövedéki nyilvántartást a 2016. évi 68. törvény, valamint a 45/2016. NGM rendelet és a 4003/2017. NAV tájékoztató szabályozza.

A jövedéki modul megfelelő használatához bizonyos beállítások elvégzése valamint törzsadatok felvitele szükséges. A legfontosabbak:

Jövedéki engedélyszám: a különböző bizonylatokon (pl. szállítólevél), illetve a nyilvántartási listákon fel kell tüntetnünk jövedéki engedélyszámunkat, ezért a használat előtt rögzítenünk kell cégünk alapadatai között. Telephely használata esetén a telephely törzsadatok közé is fel kell vinnünk

Jövedéki kategória: azok a termékek kerülnek a jövedéki nyilvántartásba, amelyek be vannak sorolva a jövedéki kategóriába.

Fajtakód és név: a jövedéki termék listákhoz mindenképpen fel kell vennünk egy jövedéki fajtakódot, amelybe a jövedéki termékeket be fogjuk sorolni. A jövedéki fajtakódnak egyeznie kell a törvény szerinti fajtakóddal, a névnek pedig a törvény szerinti megnevezéssel, ugyanis ezek jelennek majd meg a listákon.

TKO vagy EKO szám: azoknál a szállítóleveleknél amelyeknél TKO vagy EKO szám kell szerepeljen a nyilvántartásban, a szállítólevél űrlapon a "Jövedéki" fülön lévő Vámokmány száma mezőjében kell megadni, szintén itt lehet megadni a vámokmány dátumát.

KN kód: a termékhez rendelt vámtarifában lévő TARIC kód első nyolc számjegye. A jövedéki nyilvántartás működéséhez a termékekhez be kell állítani az érvényes vámtarifát.

Jövedéki termékek bizonylatolása

A jövedéki terméket ugyanúgy kell rögzíteni a bizonylatokra, mint a normál kereskedelmi termékeket. Ilyen esetben a bizonylaton válasszuk ki a „Jövedéki” fület, és töltsük ki az ott lévő mezőket:

  • Szállítás célja: listadobozból választhatunk, ha a keresett elem nincs a listában, nyomjuk meg az F2 gombot, majd a megjelenő Kereső ablakban rögzítsük az új elemet.
  • EKO/Vámokmány: amennyiben a jövedéki szállításhoz tartozik egyéb bizonylat, akkor rögzítsük annak bizonylatszámát, valamint a kiállítás dátumát
  • Jövedéki megjegyzés: a bizonylat megjegyzés mezőjében megjelenik a korábban beállított „Jövedéki megjegyzés” szövege, amennyiben a bizonylatra jövedéki terméket rögzítettünk.

Jövedéki termékekről nyilvántartás NAV felé

  • Jövedéki vevő nyilvántartás (NAV J09 VNY fájl): a funkció a NAV által elvárt formában állítja elő a jövedéki terméket tartalmazó vevői szállítólevelek alapján az ún. J09 VNY fájlt. 
  • Jövedéki engedélyes kereskedő nyilvántartása (45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet 3. melléklete)
    A NAV vámtisztek ellenőrzése során kérhetnek készlet nyilvántartást a jövedéki termékekről

Nyilatkozat az ACTUAL Ügyviteli Rendszer jövedéki nyilvántartásának megfelelőségéről


Mi szükséges a(z) Jövedéki modul működéséhez?

A(z) Jövedéki modul nem használható a következő modulok nélkül: