Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Átállás MS SQL Server 2014-re - hogyan csináljam?

1. Frissítés az adatbázist tartalmazó (tipikusan szerver) számítógépeken

Fontos! Az áttérés csak SQL Server 2008/2012-ban tárolt adatbázis mentések esetén végezhető el! Ha Ön jelenleg az ACTUAL Ügyviteli Rendszert SQL Server 2000 vagy SQL Server 2005-el használja, akkor csak az SQL Server 2008-ra való áttérést választhatja!

1.1 Ellenőrizze az ACTUAL verziószámát, és szükség esetén frissítse fel a legújabbra

A verziószám a bejelentkező ablak jobb felső sarkában található (pl. v2.1.52). Ha ez korábbi, mint a legújabb, akkor a 2014-es SQL-re történő átálláshoz első lépésként frissítenie kell a jelenlegi telepítésű programot. A frissítés és annak menete - bejelentkezést követően - letölthető a honlapunk Letöltés » Frissítések menüpontjából.

1.2 Készítsen mentést az összes adatbázisról

A frissítést követően a bejelentkező képernyőn található Karbantartás gomb megnyomása után lépjen be az Adminisztrátor jelszóval a Karbantartás modulba. A bal szélen található Karbantartás gomb megnyomása után válassza az Adatbázis mentése funkciót. A megjelenő ablakban a Cég (adatbázis) mezőben válassza az ‹összes› opciót, majd adja meg a mentés útvonalát (célszerű egy külön mappát létrehozni a merevlemezen). A mentés fájlokról (KronosAdmin.bak és KronosXXXX.bak) készítsen biztonsági másolatokat (pl. másolja egy másik merevlemezre, másik gépre is)

1.3 Távolítsa el az ACTUAL Ügyviteli Rendszert a szerver számítógépről

Windows Start menü » Vezérlőpult » Programok telepítése, törlése » ACTUAL Ügyviteli Rendszer

1.4.Telepítő csomag letöltése

Töltse le az Önnek megfelelő változatot honlapunkról. A legfrissebb verzió telepítője megegyezik a "demo" telepítővel. Ne felejtse az SQL Server 2014 változatot választani (pl. Actual_install_sql2014_64_2.1.59.exe)!

1.5 Telepítés

Indítsa el a 4. pontban letöltött telepítőfájlt. Válasszuk a kliens és szerver telepítést. A telepítés során az SQL Server példány mezőben automatikusan megjelenő nevet (ACTUAL) módosítsa egy másik, nem létező példány névre (pl. ACTUAL2014).

1.6 Sikeres telepítést követően ellenőrizzék a szervergép nevét és az SQL példány nevét

Ellenőrizzék a Telepítési információk ablakban a szervergép nevét és az SQL példány nevét, hogy helyes adatok szerepelnek-e a mezőkben.

Ha webáruház kapcsolati modult is használnak, a webkapcsolatba történő első bejelentkezéskor ellenőrizzék a Szerver adatokat.

SQL példány ellenőrzése

Fontos! ha időzítetten vagy manuálisan indítjuk a Webkapcsolati modult (parancssorból), a krweb.exe paraméterei között a szervernev\sqlpeldanynev paramétert is ellenőrizni, módosítani kell!

1.7 Sikeres telepítést követően az 1. pontban lementett adatbázisok visszatöltése

  • Indítsa el az ACTUAL Ügyviteli Rendszert.
  • A Karbantartás menüben válassza a Mentés visszatöltése funkciót.
  • Cég (adatbázis) mezőben először a rendszer adatbázist válasszuk ki: ‹Rendszer adatbázis (KronosAdmin)›.
  • Mentés fájl mezőben keressük meg az 1. pontban megadott mentési útvonalat.
  • A Rendben gomb megnyomásával a rendszer betölti a mentett rendszer adatbázist.
  • Sikeres visszatöltést követően egyesével töltsük vissza a cég adatbázisok mentéseit.A Cég (adatbázis) mezőben válasszuk ki a céget, majd nyomjuk meg a Rendben gombot. Ha több céget is tartalmaz a rendszer, akkor ezeket a lépéseket addig ismételjük, amíg az összes cég adatbázisa visszatöltésre nem került.
  • Az összes mentés visszatöltését követően lépjünk ki a programból.

1.8 Indítsuk el az ACTUAL-t és ellenőrizzük, hogy megfelelően működik-e?


2. Frissítés az adatbázist nem tartalmazó (tipikusan kliens) számítógépeken

Ha az 1. pont összes lépését elvégezte és az ACTUAL megfelelően működik, módosítsa a kliens gépeken a szerver példány beállítását.

A bejelentkező ablakban nyomjuk meg a Beállítás gombot, majd a megjelenő ablakban az MS SQL Server példány neve: mezőbe írjuk be a telepítésnél az 1.5 pontban megadott nevet (pl. ACTUAL2014).

Nyomjuk meg a Teszt gombot. Ha a teszt sikeres volt, zárjuk be az ablakot (mentés), az áttérés sikeresen megtörtént.

Telepítési információk

3. A régebbi SQL Server eltávolítása

Ha úgy ítéljük meg, hogy az új SQL Server megfelelően működik, egy idő után a korábbi SQL Server (2000/2005/2008) példány eltávolítható a szerver gépről: Windows Start menü » Vezérlőpult » Programok telepítése és törlése » Microsoft SQL Server 200x (ACTUAL).