Elavult, nem támogatott böngésző

Az ön böngészője elavult, már nem támogatott a készítője által, így biztonsági problémát jelent a használata, illetve a honlap megjelenítéséhez szükséges eszközök és technológiák sem támogatottak benne megfelelően. Ezek miatt honlapunk nem támogatja ezt a böngészőt.

Kérjük, használjon helyette modern, folyamatosan karbantartott, támogatott böngészőt - néhány példa: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Vivaldi.

Megfelel-e az ACTUAL az új, 2017-es adózási változásoknak, feltételeknek?

A 2017-ben hatályba lépő új adó jogszabály módosítás értelmében a számlázó programoknak a számla kibocsátásakor azonnal, elektronikusan úton meg kell küldeniük a számla adatait a NAV részére.

Az új jogszabály módosítás célja az ellenőrzések hatékonyságának növelése, hiszen a jelenlegi információk szerint az adatátadás során mind a kibocsátott (vevői), mind a befogadott (beszállítói) számlák adatai is átadásra kell kerüljenek, így a NAV könnyen ellenőrizni tudja, hogy az egyik fél által befogadott számla (azaz visszaigényelt áfa) a másik félnél is bevallásra került-e (azaz az áfa befizetése is megtörténik-e).

Az online adat átadás azon számlákra fog kiterjedni, mely egy másik, adószámmal rendelkező partner (adóalany) részére bocsátottak ki, és amelyben az áfa értéke eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot. Ezen számlák esetében az adószám számlán történő rögzítése kötelező 2017. január 1-től. (Az hiányzó adószámra az ACTUAL már régóta figyelmeztet a partner felvitelekor, illetve bizonylat írása közben is.)

Az adat átadással kapcsolatos új jogszabály 2017. július 1-től lesz hatályos, azaz az elektronikus számlázóprogramoknak ezen időpontig kell kibocsátaniuk azt a programverziót, mely a szükséges adatkapcsolatot már biztosítja. A január 1-től június 30-ig várhatóan tesztelési lehetőséget biztosít a NAV, ezen idő alatt a funkció hiányára hivatkozva büntetést nem az adóhatóság nem szab ki.

Az ACTUAL Ügyviteli Rendszerben a szükséges módosításokat a jogszabály által előírt határidőre elvégezzük.

A módosítást tartalmazó új verzió megjelenéséről regisztrált felhasználóinkat a megfelelő időben értesítjük, így minden, ACTUAL programmal számlázó és érvényes szoftverkövetéssel rendelkező partnerünk az előírtaknak megfelelően, határidőre frissíteni tudja szoftverét, ezáltal megfelelve a hatályba lépő jogszabályi változásoknak.

ÚJ INFORMÁCIÓ - 2017. április 13.

A portfolio.hu gazdasági portál által is közzétett információk szerint késésben van a változásokat szabályozó rendelet, így a számla információk NAV felé történő átadásának műszaki paraméterezése. Emiatt várható akár (újabb) türelmi idő bevezetése is. Részletesebben erről az említett cikkben olvashatnak ezen a linken.

ÚJABB INFORMÁCIÓMORZSÁK - 2017. április 30.

A legújabb információk szerint 2017. július 01-től kötelező lesz a NAV felé online jelenteni az 1 millió forint vagy a feletti adótartalmú számlákat.
Ezen kívül, nyilvánosságra került azon szándék is, hogy egy évre rá, 2018. július 01-től a teljes számlázás online bekötéssel kell, hogy működjön majd számlázó programok esetén. Részletesebben erről a kormányzati portálon is közzétett cikkben tájékozódhatnak ezen a linken.

TOVÁBBI VÁLTOZÁSOK - 2018. január 22.

Az év elején a leendő, 2018. július 1-től kötelezően életbe lépő online adatszolgáltatási funkcióban újabb jogszabályi módosításokat foganatosítottak, és csak január 17-én bocsátották rendelkezésre a programozáshoz nélkülözhetetlen tesztfelületet. Erről részletesen az Adózóna online újság cikkében olvashatnak. A jogszabályoknak ahogy eddig, ezután is meg fog felelni az ACTUAL - e cikkből is kitűnik, hogy ezt sokszor a NAV nem könnyíti meg a szoftverfejlesztők számára, de természetesen helytállunk e feladatban is.

ÚJABB INFORMÁCIÓK - 2018. június 01.

A kormányzati oldalon megjelentek a NAV online számla jogszabály legutóbbi módosításáról szóló információk, melyek részletesen a kormany.hu oldalán olvashatók.